Filoxenia, parte a filantropiei orădene

Conferința de lansare a proiectului „Integrare ACUM II - Abordări complexe și unitare pentru migranți”

Album foto (facebook)

Marți, 15.10.2019, Asociația Filantropia Oradea a organizat în spațiul Comuniteca aparținând Fundației Comunitare Oradea conferinta de lansare a proiectului "Integrare ACUM II- Abordări complexe și unitare pentru migranți", număr de referință FAMI 19.01.04 (05), proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

 

Avraam, Iosif fiul lui Iacob, Moise, și multe alte personaje biblice, alături de sfinții apostoli, Dreptul Iosif, Maica Domnului și Mântuitorul Hristos, au trecut prin experiența migrației, incluzând în filantropia creștiniă (iubirea de oameni) și filoxenia (iubirea de străini), trăire prezentă și în Asociația Filantropia Oradea, prin serviciile oferite migranților mai bine de 5 ani, cu sprijinul unei rețele locale de instituții, organizații, voluntari, sub binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

 

În cadrul acestui eveniment au participat reprezentanți din diferite instituții, organizații, dar și reprezentanți din rândul migranților, un număr total de 43 persoane. Dintre cei prezenți amintim: reprezentanți ai Serviciului pentru Imigrări Bihor, AIDRom, Instituției Prefectului Bihor, Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Universității din Oradea, DSP Bihor, ITPF Oradea, AJOFM Bihor, DAS Oradea, AJPIS Bihor, DGASPC Bihor, Adecco, Mihai Neșu Foundation, ADLO, ITM Bihor,

Conferința de lansare a început cu un cuvânt de deschidere al președintelui Asociaței Filantropia Oradea și al managerului Centrului Regional de Integrare (CRI) Oradea, urmat de prezentarea participanților  (un tur de nume), pentru a facilita comunicarea și colaborarea între cei prezenți.

Pe parcursul desfășurării conferinței au fost prezentate obiectivele, activitățile și indicatorii proiectului. Au fost prezentate filmulețele realizate la nivel național pentru informarea beneficiarilor de protecție, au fost prezentate activitățile realizate de CRI Oradea până la momentul realizării conferinței.

Fundația Comunitară Oradea - care a și pus la dispoziție, în mod gratuit, sala pentru derularea conferinței – a subliniat deschiderea lor față de derularea de proiecte în comunitate, despre resursele și contribuția pe care o pot aduce în derularea acestui proiect, precum și al altor proiecte pentru dezvoltarea comunității.

Agenda a continuat cu o discuție inițiată de managerul de proiect despre dificultățile și barierele de integrare, precum și despre necesitatea continuării unui dialog eficient interinstituțional cu măsuri active, flexibile și pe termen lung pentru o reală integrare a cetățenilor străini care doresc să se stabilească în România. Reprezentanții instituțiilor s-au arătat foarte interesați de experiențele mediatorilor și cetățenilor străini prezenți la eveniment și s-au arătat dornici să sprijine Asociația Filantropia Oradea.

Reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Bihor, Instituției Prefectului Bihor și Universității din Oradea au ținut câte o prezentare, fiecare, în funcție de specificul activității, prezentări care au deschis și mai mult dialogul între participanții la eveniment. Fiecare din instituțiile amintite au avut un aport real și semnificativ atât în prezentul proiect, cât și în proiecte anterioare adresate integrării cetățenilor străini (ex. Universitatea din Oradea a sprijinit foarte mult asociația noastră prin îndrumarea studenților către serviciile noastre, Serviciul pentru Imigrări prin postarea de anunțuri și oferirea unui spațiu pentru informare, Insituția Prefectului prin sprijinul în organizarea de întâlniri de lucru cu tema migrației și integrării).

În continuare, asistenții sociali au realizat câte o scurtă prezentare despre specificul serviciilor de consiliere și asistență socială în cadrul CRI Oradea, pedagogul social a vorbit despre provocările de predare a cursurilor de limba română, mediatorii interculturali au povestit experiența lor precum și despre necesitatea derulării unor astfel de proiecte și rolul esențial pe care îl au ONG-urile în facilitarea procesului de integrare a cetățenilor străini care vin în România.

Mulțumim Fundației Comunitare Oradea pentru sprijinul oferit atât acestui eveniment, cât și altor proiecte și inițiative ale Asociației Filantropia Oradea, între care proiectul ”Aripi de înger”, pentru care Fundația Comunitară Oradea se situează printre donatorii principali. 

 Cei prezenți au avut de asemenea prilejul să ascule 3 povești reale și emoționante chiar de la beneficiari din Liban, Venezuela și Republica Dominicană. Aceștia au vorbit despre dificultăți, dar și despre curiozitatea și bucuria experienței descoperirii României, prin Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea.

Conferința s-a încheiat cu discuţii libere, propuneri, recomandări, concluzii și prânz, într-o atmosferă deschisă și propice colaborării pe termen lung.

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social