Mărțișor pentru migranți

Album foto (facebook)

Odată cu prima zi de primăvară, tradiția mărțișorului a devenit un motiv cultural care a adus oameni din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii la un atelier inedit și plin de creativitate organizat la sediul Centrului Regional de Integrare Filantropia Oradea. Astfel, migranți din Coreea de Sud, Republica Dominicană, India, Iordania, Egipt și Republica Moldova au aflat că mărțișorul este o tradiție în România, Republica Moldova, Albania, Macedonia și Bulgaria.

 

Acest frumos obicei, cu o vechime de peste 8000 de ani, a fost încreștinat pentru valoarea sa simbolistică, amintind de jertfa Mântuitorului Hristos, fiind astfel ca o profeție ce a străbătut milenii, venind parcă de la Adam și Eva și reamintită tuturor la începutul primăverii, în perioada Postului Mare, în apropierea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți și a Izgonirii lui Adam din Rai, pentru a îndemna toată firea ce creată să se întoarcă la Soarele acestei lumi.

 

Una din legendele simbolului primăverii ne spune că odată soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr, pentru a participa la o hora dintr-un sat. Zmeul cel rău, văzând ca a luat chipul unui tânăr, l-a răpit si l-a închis într-o temnița, provocând suferință întregii naturi. Se spune ca râurile au încetat sa mai curgă, păsările nu mai cântau... până nici copii nu mai râdeau.

Nimeni nu știa ce să facă până când, un tânăr voinic s-a hotărât să îl înfrunte pe zmeu și să elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, având puterea multora dintre pământeni. Călătoria tânărului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna și iarna. Spre sfârșitul ierni, acesta a găsit castelul zmeului și s-au luptat zile întregi până când zmeul a fost doborât.

Slăbit și grav rănit, tânărul a reușit să ajungă până la temnița soarelui, l-a eliberat, după care a murit, sângele acestuia curgând pe zăpada alba. Soarele a urcat pe cer și a vestit venirea primarii, umplând de fericire inimile pământenilor.

De atunci, tinerii împletesc doi ciucurași, unul alb si unul roșu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiați. Rosul semnifica dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui tânărului voinic. Albul simbolizează sănătatea și puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

 

În acest cadrul de poveste, Asociația Filantropia Oradea a organizat în data de 1 martie 2019, un eveniment de acomodare culturală pentru cetățeni străuni, eveniment care a inclus un atelier al mărțișorului, unde migranții au învățat cum se confecționează un mărțișor, utilizâmnd diferite tehnici de creație artistică.

 

Evenimentul face parte din proiectul “Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, realizat de Centrul Regional de Integrare Oradea, coordonat de Asociația Filantropia Oradea. Ne-am gândit să întâmpinăm 1 Martie cum se cuvine, adică cu un mărțișor personalizat, care să ne inspire, să ne aducă tradiție, prospețime, creativitate și, desigur, bucurie. Oamenii au fost foarte receptivi, peste așteptările noastre. Au fost serioși, sârguincioși și foarte relaxați în același timp. Ne-au surprins cu talentul și respectul pe care l-au arătat tradiției mărțișorului și s-au bucurat tare mult că au putut să ducă cu ei acasă un adevărat simbol al primăverii confecționat chiar de ei, ne-a precizat Adriana Popa, asistent social la Asociația Filantropia Oradea, manager de proiect. Aceasta ne-a mai spus că ideea a pornit de la Valeria Grosu, mediator intercultural de origine din Republica Moldova, acum cetățean român, care a fost și “maestrul de ceremonii”, alături de pedagogul social – Rodonia Iemima Hering.

 

Reacții de presă:

Jurnalul bihorean

Tag-uri front
Evenimente speciale

Ceainăria FilantropiaCursa Ratustelor

Parohii active

Filantropia in parohii

Preoti capelani în spitale

Preoți capelani în penitenciare și armată

Programe

Centru de resurse al Filantropiei Oradea

Programul de sprijinire al copilului si al familiei

Programul de sprijinire al persoanelor cu dizabilitati

Programul de integrare comunitara a rromilor

Programul de educatie si tineret

Programul de volutariat si initiativa

Programul de mercenat si sponsorizare

Proiecte in derulare

Formare Trainică Pentru Parteneriat Social